Naudingi patarimai

Stalo serviravimas: ką būtina įsidėmėti?

Didelis virtuvės ir stalo reikmenų pasirinkimas
2020 05 26
graziai paserviruotas valgomojo stalas sventei

Ruošdamiesi šventei, turime pagalvoti ne tik apie patiekalus – tiek bendrai atmosferai, tiek ir svečių komfortui svarbus tinkamas stalo serviravimas. Jubiliejui, vestuvėms ar bet kokiai kitai didesnei progai tai yra neabejotinai viena svarbiausių detalių, reikalaujanti specifinių etiketo žinių. Tačiau jei įsiminsite kelis esminius patarimus, su šia užduotimi pavyks nesunkiai susidoroti.

Pagrindinės stalo serviravimo taisyklės

Nesvarbu, ar organizuosite šventę savo kieme, ar švęsite patalpoje, turėtumėte įsidėmėti kelis esminius aspektus.

Bendri patarimai:

  • Rinkitės sniego baltumo staltiesę bei servetėles. Jei tokios galimybės nėra, pirmenybę teikite neryškiems, pasteliniams atspalviams – taip neužgošite viso patiekalų grožio.


  • Pasistenkite, kad visos vietos prie stalo viena nuo kitos būtų nutolusios kuo panašesniu atstumu.
  • Ant stalo padėkite prieskonių – druskos, pipirų.


Indų išdėstymas:

  • Indus sustatykite tiesia linija, truputį atitraukus juos nuo krašto. Pradėkite nuo didesnės, plokščios lėkštės – ji pasitarnaus kaip padėklas. Ant jos uždėkite užkandžiams skirtą lėkštutę ir galiausiai – lėkštę sriubai. Virš pagrindinės lėkštės, kairėje pusėje pravartu padėti nedidelį indą duonai.


  • Servetėlė dedama į gilesnę arba užkandžių lėkštę. Jai vietos galima surasti ir kairėje lėkštės pusėje – tuomet duonai skirtą indą reikėtų kilstelėti šiek tiek aukščiau.


  • Pyragaičių lėkštutes reikėtų padėti taip, kad jų kraštas sutaptų su stalo kraštu. Kavos puodelius su lėkštėmis nuo jų reikėtų pastatyti įstrižai. Šaukštelį kavai įdėkite į lėkštutę arba padėkite šalia jos, dešinėje pusėje.


  • Visos lėkštės turėtų būti minimalistinio, elegantiško stiliaus. Venkite ryškių spalvų ir masyvių papuošimų – jie užgoš ne tik patiekalų skonį, bet ir grožį.


Įrankių išdėstymas:

  • Kairėje pusėje išdėliokite šakutes. Kiek jų naudosite, priklausys nuo to, kiek skirtingų patiekalų svečiai ragaus. Arčiausiai „padėklo“ esantis įrankis pasitelkiamas mėsai, vidurinis – žuviai, o tolimiausias – užkandžiams.


  • Dešinėje lėkštės pusėje išdėliokite stalo peilius. Tolimiausiame taške nuo lėkštės padėtas įrankis pasitelkiamas užkandai, vidurinis – žuviai, o arčiausiai lėkštės esantis – antriesiems valgiams. Jei bus valgoma ir sriuba, dešinėje pusėje turėtų atsidurti ir šaukštas.


  • Saldumynų įrankių vieta – už lėkštės, link stalo centro. Šakutės dantukai turėtų būti pasukti į dešinę, o peilio ir šaukšto, atvirkščiai – į kairę.


Taurių išdėstymas:

  • Gėrimų taurės turėtų būti permatomos, kad svečiai galėtų pasigrožėti jų spalva. Kuo gėrimas stipresnis, tuo mažesnę taurelę reikėtų rinktis.


  • Kava su pienu dažniausiai geriama iš porcelianinių puodelių, o juoda arbata – iš mažesnių, kavai skirtų indų.


  • Taures reikėtų statyti dešiniau, vienoje linijoje. Dešiniausiai statoma ta, kuri bus naudojama pirmiausiai. Taurė vandeniui, vynui, desertiniam vynui ir likeriui – tai dažniausias jų išdėstymas, kurį galėsite pasikoreguoti pagal save.

stalo serviravimas klasikinisstalo serviravimas sventems

kaip paserviruoti stala sventeistalo serviravimas su gelemis

Švediško stalo serviravimas

Rengiant vestuves po atviru dangumi ar tiesiog planuojant didesnę šventę, neretai nutinka ir taip, jog nepakanka vietos patogiam visų svečių susėdimui ar tuo labiau – visiems patiekalams. Tokiais atvejais dažnai pasitelkiamas švediško stalo principas, kuomet visi svečiai pasiima maistą nuo vieno stalo, o sugrįžta valgyti prie kito. Taip ne tik išsprendžiamas komforto klausimas, bet ir nebereikia galvoti, kas juos aptarnaus. Nusprendus tokį stalą paruošti savo šventei, reikėtų įsidėmėti kelis esminius aspektus:

  • Prie kiekvieno patiekalo turi būti specialūs įrankiai pjovimui ir įsidėjimui.
  • Valgymui dažniausiai pasirenkami mažesni, kompaktiški staliukai, tačiau svarbiausia – įsitikinti, jog sėdimų vietų pakaks visiems šventės dalyviams.
  • Pagrindinis, švediškas stalas dažniausiai yra dengiamas staltiese, kuri siekia žemę. Šiuo atveju galima rinktis įvairias spalvas ir raštus. Papildomai verta pasirūpinti ir papuošimais, pavyzdžiui, puokštėmis ar žvakėmis.
  • Patiekalais nukrautas stalas dažniausiai statomas patalpos centre, tačiau jei tokios galimybės nėra, jam vietos galite surasti ir prie sienos.
  • Patiekalai dažniausiai statomi „keliais aukštais“, jog visus juos būtų galima patogiai pasiimti.
  • Geriausia visus valgius serviruoti grupėmis – lygiai taip pat, kaip ir įrankius bei indus. Padažus reikėtų patiekti atskirai, kad kiekvienas galėtų pasirinkti sau labiausiai patinkantį.

svedisko stalo serviravimassvedisko stalo irankiai ir serviravimas

svedisko stalo serviravimas indais ir irankiaiskaip patogiai serviruoti svediska stala

Populiariausi stalo papuošimai

Tam, kad stalo serviravimas gimtadieniui ar kitai šventei būtų pilnai išbaigtas, papildomai verta pasirūpinti ir puošmenomis. Tiesa, šiuo atveju ypač svarbu neperspausti – stalo dekoracijos neturėtų trukdyti pasiekti patiekalus ar kitaip drumsti svečių komfortą. Dažniausiai pasirenkamos šios idėjos:

  • Gėlės. Net ir viena žydinti gėlė gali papuošti Jūsų stalą ir suteikti jam daugiau jaukumo. Geriausia rinktis žemesnius vazonus ir augalus, kad svečiai galėtų patogiai matyti vienas kitą.


  • Žvakės. Žavinga žvakė ar žvakidė neužims daug stalo vietos, tačiau bendrai atmosferai toks akcentas suteiks dar daugiau šilumos ir ramybės. Venkite kvepiančių gaminių – tuomet jie konkuruos su maisto produktų skleidžiamais aromatais.


  • Servetėlės. Pasitelkę popierines servetėles, iš jų galite išlankstyti pačius netikėčiausius kūrinius, kurie Jūsų stalui suteiks daugiau originalumo.


stalo serviravimas su serveteliu dekoracijomisstalo serviravimas servetelemis

stalo serviravimas su zvakemisstalo serviravimas gelemis ir servetelemis

Įsidėmėję visus šiuos aspektus, galėsite būti, kad Jūsų šventinis stalas bus paserviruotas taip, kaip ir pridera. Nors pirmą kartą visas taisykles įsidėmėti gali būti gan sudėtinga, vėliau tai darysite tiesiog automatiškai.

Pirkėjams patiko šis įrašas

4.7/5
24 Pirkėjų įvertinimai

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?