Naudingi patarimai

Kokią sulčiaspaudę pasirinkti?

2020 09 11
mergina pradeda diena su svieziai spaustomis apelsinu sultimis virtuveje

Apie šviežių sulčių teikiamą naudą ir puikų skonį teko girdėti daugeliui iš mūsų, tačiau ne kiekvienas susimąsto, jog su tokiais gėrimais galima ir patiems paeksperimentuoti namuose. Tam pasitelkiamas specialus prietaisas – sulčiaspaudė, suteikianti galimybę itin patogiai pagaminti sultis iš vaisių, daržovių ar kitų produktų. Šie prietaisai pasižymi pakankamai plačiu asortimentu, todėl teks gerai pagalvoti, kokią sulčiaspaudę pirkti. Išskyrėme esminius kriterijus, kuriems reikėtų skirti daugiausiai dėmesio.

moteris naudojasi citrusiniu vaisiu sulciaspaude virtuveje

Kuo skiriasi lėtaeigė sulčiaspaudė nuo paprastos?

Svarstant, kaip pasirinkti sulčiaspaudę, kone svarbiausia atsižvelgti į jos tipą – būtent nuo jo priklauso ir šių prietaisų pritaikymo galimybės, ir svarbiausios ypatybės. Dažniausiai tarpusavyje lyginamos centrifūginės ir lėtaeigės sulčiaspaudės, tačiau mes aptarsime ir kitus jų tipus.

Lėtaeigė sulčiaspaudė

Galima labai trumpai paaiškinti, kas yra lėtaeigė sulčiaspaudė – šis prietaisas šalto spaudimo metu suspaudžia Jūsų pasirinktus produktus ir taip atskiria jų sultis. Tokio tipo virtuvės technika nustebins šiais privalumais:

  • Daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų. Šios sulčiaspaudės veikia lėčiau ir „vėsiau“, todėl gėrimuose išlieka daugiau naudingų medžiagų. Be to, tokiu būdu išspaustose sultyse fermentai gali išsilaikyti maždaug iki trijų parų.
  • Galima išspausti didesnį kiekį sulčių.
  • Nedidelis triukšmingumas.
  • Puikiai tinka sultims iš lapinių daržovių, žolių, daigų ir kitų panašių produktų. Jei esate žaliųjų kokteilių gerbėjai, tikrai įvertinsite šį privalumą.


Tačiau turėtumėte žinoti ir šiuos trūkumus:

  • Ilgesnis procesas. Kaip ir byloja pavadinimas, tokios sulčiaspaudės darbą atlieka šiek tiek lėčiau. Be to, kai kuriais atvejais didesnius produktus gali tekti šiek tiek pasmulkinti.
  • Aukštesnė kaina. Nors tai tikrai nėra taisyklė, tokio tipo prietaisai neretai kainuoja šiek tiek daugiau – visgi, šiuo atveju galima pasinaudoti įvairiomis akcijomis ir išpardavimais.
  • Gėrimuose galima aptikti šiek tiek daugiau produktų minkštimo. Tačiau sultys dažniausiai nesisluoksniuoja ir pavyksta apsieiti be putų.

Centrifūginė sulčiaspaudė

Dar kitaip žinomos kaip išcentrinės, šio tipo sulčiaspaudės yra vienas dažniausių daugelio pirkėjų pasirinkimų. Jų veikimo principas yra labai paprastas: ašmenys greitai sumala Jūsų pasirinktus produktus, perleidžia juos per tinklelį, o išcentrinė jėga skystį atskiria nuo minkštimo. Dėl to turime galimybę mėgautis šiais privalumais:

  • Efektyvumas. Lyginant su prieš tai aptartu tipu, šie prietaisai dirba ženkliai sparčiau, o į daugelį iš jų pavyksta sudėti kur kas didesnius produktų gabaliukus.
  • Sultyse nelieka minkštimo.
  • Itin patraukli kaina. Nors jų vertė priklauso nuo konkrečių galimybių, dažnu atveju šio tipo modelius galėsite įsigyti ženkliai pigiau.
  • Galima pritaikyti įvairiems vaisiams ir daržovėms. Tačiau reikėtų turėti omenyje, kad toks prietaisas netiks želmenims ir uogoms.


Tačiau teks susitaikyti su šiais trūkumais:

  • Didesnis triukšmingumas. Priešingai nei prieš tai aptarto tipo modeliai, šie prietaisai veikia kur kas garsiau, taigi jei planuojate šį darbą atlikti miegant vaikams, tikėtina, kad nepavyks jų nepažadinti.
  • Išspaudžiamas mažesnis kiekis sulčių.
  • Gėrimai nėra tokie maistingi. Didelis greitis ir karštis sunaikina didžiąją dalį naudingųjų fermentų. Be to, tokios sultys labiau sluoksniuojasi ir jose neretai susiformuoja putų sluoksnis.

Kiti sulčiaspaudžių tipai

Mąstant, kokią sulčiaspaudę rinktis, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog egzistuoja dar du, specifiniams darbams pritaikyti jų tipai. Rankiniai jų modeliai neeikvoja elektros energijos ir neskleidžia triukšmo, o juose galima išspausti sultis ir iš žolelių, ir iš įvairių vaisių bei daržovių. Tiesa, visą darbą teks atlikti patiems, tad toks procesas gali šiek tiek užtrukti.

citrusiniu vaisiu sulciaspaude su citrinomis salia

Tuo tarpu citrusiniams vaisiams pritaikytos sulčiaspaudės, kaip ir byloja pavadinimas, yra naudojamos tik tokio tipo produktams. Jų kaina yra pakankamai žema, o naudojimasis – paprastas. Tereikia pasirinktą produktą perpjauti pusiau ir, uždėjus jį ant besisukančio antgalio, gerai paspausti. Tiesa, jei norėsite paeksperimentuoti su kitais produktais, teks pasitelkti kitus šių prietaisų tipus.


Svarbiausios sulčiaspaudžių charakteristikos

Svarstydami, kokia geriausia sulčiaspaudė, turėtumėte atkreipti dėmesį ir į šiuos niuansus:

  • Talpa. Šiuo atveju viskas labai paprasta: kuo didesnė bus talpa, tuo daugiau sulčių vienu kartu pavyks išspausti. Gausiai šeimai atitinkamai reikės kur kas didesnio indo nei tiems, kurie šviežiomis sultimis planuoja lepintis vieni.
  • Galia. Kuo ji bus didesnė, tuo lengviau sulčiaspaudė susidoros su kietesniais produktais. Optimalus galingumas dažniausiai siekia 400 – 700W, tačiau jei ketinate spausti sultis iš kietesnių vaisių ar daržovių, gali prireikti ir 1100-1200W galios.
  • Variklio apsukų greitis. Kuo jis bus didesnis, tuo daugiau skysčio pavyks išspausti. Tačiau jei produktai yra labai sultingi, galima apsiriboti ir mažesniu greičiu – kai kuriuose modeliuose jį galima reguliuoti tiems.
  • Triukšmingumas. Šis aspektas priklausys nuo tipo, galingumo ir konkrečių konstrukcinių galimybių. Jei tylus veikimas Jums itin svarbus, atkreipkite dėmesį į konkretaus prietaiso decibelus.
  • Dizainas. Sulčiaspaudės gali būti įvairių stilių ir spalvų – jei šis prietaisas stovės gerai matomoje vietoje, įsitikinkite, kad jo dizainas derės prie bendros virtuvės stilistikos.

modernaus dizaino sulciaspaude virtuvejedidele ir patogi virtuvine sulciaspaude su vaisiais saliavirtuvinis kombainas-sulciaspaude virtuveje

Papildomi sulčiaspaudžių privalumai

Sulčiaspaudės gali turėti ir papildomų, darbus dar labiau palengvinančių privalumų. Ypač verta pagalvoti apie tokias galimybes:

  • Stiklinis indas. Jei indas bus stiklinis, galėsite matyti, kiek gėrimo jau esate išspaudę. Kai kurie modeliai turi ir sužymėtus tūrio vienetus.
  • Ilgesnis laidas. Ši detalė leis kur kas lengviau surasti prietaisui vietą Jūsų virtuvėje. Atsižvelkite ir į tai, ar laidas turi savo saugyklą: tai užtikrins tvarkingesnę ir patogesnę aplinką tuomet, kai šiuo prietaisu nesinaudosite.
  • Paprasta priežiūra. Kuo mažiau plaunamų detalių turės sulčiaspaudė, tuo mažiau kils rūpesčių ją prižiūrint. Kai kurios iš jų gali būti plaunamos ir indaplovėje – tai taip pat palengvins šio prietaiso priežiūrą.

tetis su sunumi mokosi naudotis sulciaspaude virtuveje

Apgalvoję visus šiuos aspektus, labai lengvai nutarsite, kuri sulčiaspaudė geriausia būtent Jums. Šių prietaisų pasirinkimas yra ypatingai platus, tad svarbiausia išsigryninti savo poreikius ir pagalvoti, kokiems produktams šį gaminį dažniausiai pasitelksite.

Pirkėjams patiko šis įrašas

4.5/5
21 Pirkėjo įvertinimas

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?